WELKOM BIJ HUISWERKHUIS OEGSTGEEST

Huiswerkbegeleiding en bijles Leiden en Oegstgeest

Huiswerkbegeleiding en bijles in Oegstgeest

Bij Huiswerkhuis Oegstgeest verzorg ik huiswerkbegeleiding en bijles voor leerlingen van vmbo, havo en vwo uit o.a. Oegstgeest, Leiden, Rijnsburg, Warmond en Leiderdorp. Ook degenen die Tweetalig Onderwijs volgen, kunnen bij mij terecht.

Leerlingen kunnen  in een kleine groep van maximaal 6, in een relaxte en huiselijke omgeving werken aan het huiswerk, studievaardigheden en aan zwakke vakken. Met de jongere kinderen  maak ik elke dag  een planning voor het huiswerk en de toetsen, waarna  zij zelfstandig aan het werk gaan. Ik ben er steeds bij om de opdrachten door te nemen, niet begrepen leerstof uit te leggen en te overhoren. In de resterende tijd is er ruimte voor het werken aan de zwakke vakken, hiaten in de kennis en het maken van extra oefeningen. Daarnaast help ik met belangrijke studievaardigheden, zoals plannen, samenvatten, verbanden zien, overzichten van de stof maken en het leren voor een toets. Aan het einde van de middag is het huiswerk vrijwel altijd af, zijn onbegrepen onderwerpen uitgelegd en is het leerwerk overhoord. Heeft de leerling al zijn werk af en naar behoren gedaan kan hij/zij -na een werktijd van tenminste anderhalf uur- naar huis. Dit alles in een positieve sfeer en met veel aandacht voor de individuele leerling.

Mijn ervaring is dat de schoolresultaten door de individuele aandacht al snel verbeteren. En wat heel belangrijk is: thuis zijn er geen discussies of ruzies meer over huiswerk.

Afgelopen schooljaar 2022/2023 ondersteunde ik 14 leerlingen via huiswerkbegeleiding en bijlessen. Alle leerlingen zijn over naar de volgende klas of hebben hun eindexamen succesvol afgerond.

Voordelen van kleinschalige huiswerkbegeleiding

Huiswerkbegeleiding instituten fuseren voortdurend en ook de lokaties worden steeds groter. Daarmee worden ze ook bureaucratischer en minder flexibel. Naar mijn mening komt dit de leerling niet ten goede. Begeleiders, meestal studenten, wisselen voortdurend en moeten dan, veelal schriftelijk, aan elkaar doorgeven wat de studieproblemen zijn van de leerling. Iedere begeleider moet de leerling weer leren kennen waar veel tijd mee verloren gaat. Dit werkt m.i. alleen goed als de leerling heel duidelijk en eerlijk kan aangeven wat hij of zij nodig heeft.

Na jaren gewerkt te hebben bij een groot instituut voor huiswerkbegeleiding, heb ik besloten het op een andere manier aan te pakken. De huiswerkbegeleiding vindt plaats bij mij thuis, waar leerlingen op een gezellige manier in alle rust kunnen werken. In een huiselijke omgeving.   Thee of limonade en eventueel wat eten hoort daar natuurlijk bij. De ruimtes waar bij grote instituten gewerkt wordt zijn of schoollokalen of vergelijkbare ruimtes. Bij mij kun je ook met oortjes in op de bank zitten leren als je op die manier geconcentreerd kunt werken. Het contact met ouders is heel direct, zonder administratieve tussenpersonen. Ouders kunnen mij  direct bellen, appen of mailen.

Als vaste begeleider kijk ik maakwerk na, overhoor het leerwerk en ga zo nodig dieper op de stof in. Ik leer dus de leerling goed kennen en weet wat  de problemen zijn bij het leren en eventueel met de concentratie, planning en  discipline. Elke leerling krijgt iedere dag  persoonlijke aandacht. Doordat de stof goed wordt bijgehouden en ik in staat ben snel te hulp te schieten is het huiswerk ook meestal snel af zodat er tijd overblijft voor eventuele “zwakke” vakken.

Tijdens de huiswerkbegeleiding besteed ik ook aandacht aan het motiveren van de leerlingen: een gebrek aan motivatie is vaak een oorzaak van problemen op school. Overigens neemt de motivatie meestal toe als de cijfers verbeteren.

Indien gewenst is intensievere begeleiding mogelijk. Denk daarbij aan regelmatig telefooncontact met ouders, hulp bij keuze van het vakkenpakket, contact met een coördinator op school of extra bijles.

Het spreekt voor zich dat ik flexibel ben. Roosters  veranderen regelmatig, met name tijdens toetsperiodes en daar kan ik direct op inspelen. Ook extra bijlessen kunnen snel ingepland worden. Daarnaast is het mogelijk om bijlessen via zoom te laten plaatsvinden indien dit gewenst is.