De ervaring leert dat het zelfstandig plannen, maken en leren van huiswerk voor veel scholieren lastig is. De motivatie vinden om elke dag weer met het huiswerk te beginnen, zich ertoe kunnen zetten om moeilijke onderwerpen niet af te raffelen maar grondig te bestuderen en niet afgeleid worden door televisie, computer of telefoon: voor veel kinderen is dit een zware opgave.
Ook blijkt steeds weer dat het voor een grote groep leerlingen moeilijk is om overhoringen op een goede wijze voor te bereiden en de juiste leermethoden toe te passen. Daarnaast ervaren veel kinderen vakinhoudelijke moeilijkheden waar zij zelf maar moeilijk of niet uitkomen.
Er zijn diverse redenen waarom iemand van huiswerkbegeleiding gebruik zou willen maken, zoals:

• Vakinhoudelijke problemen
• Thuis geen goede werkplek en/of teveel afleiding
• Moeite met structureren, plannen en/of vooruitwerken
• Weinig motivatie en/of discipline
• Een te grote overgang van basisschool naar brugklas

In al deze situaties kan huiswerkbegeleiding een uitkomst zijn.

Huiswerkhuis  Oegstgeest biedt voor iedere leerling passende begeleiding, door de persoonlijke aandacht  en de combinatie met individuele begeleiding, zoals bijles. Leerlingen van alle niveaus kunnen daarom voor het huiswerk bij Huiswerkhuis terecht: van 1 vmbo tot 6 vwo.
De leerlingen volgen vier middagen per week direct uit school huiswerkbegeleiding. Dit alles in een huiselijke en relaxte omgeving, waarin iedere leerling rustig kan werken aan het huiswerk, studievaardigheden en het verbeteren van zwakke vakken. Hier leren scholieren dat zij zelf hun schoolresultaten kunnen verbeteren, zodat ze zelfstandig verder kunnen: dit motiveert enorm! Voor kinderen die om welke reden dan ook geen 4 middagen kunnen komen, kan dit aantal in overleg aangepast worden.

De huiswerkbegeleiding stap voor stap

Voordat ik aan de huiswerkbegeleiding begin heb ik een intake gesprek met ouder(s) en leerling. Tijdens dit gesprek worden de afspraken gemaakt en eventuele studieproblemen geïnventariseerd.

Indien gewenst, vraag ik de mentor op school om advies.

Daarna gaan we aan de slag. Ik help de leerlingen bij het plannen en structureren van het huiswerk, zorg dat leerlingen overzicht krijgen, en leer ze de studievaardigheden aan die ze nodig hebben om de leerstof op te nemen. Tijdens de huiswerkbegeleiding is er natuurlijk ook ruimte om stof die op school niet is begrepen door onrust in de klas, ziekteverzuim of gebrek aan concentratie nog eens door te nemen en in ieder geval samen met de leerling de vraag helder te krijgen. Meestal kan ik dit zelf oplossen, in andere gevallen kan de leerling goed voorbereid op de vakdocent op school afstappen.